Expoziții Istorice Permanente în Aer Liber

Calea Eroilor – Buzău

Citește despre această expoziție

Istoria spune că trebuie să știm de unde am plecat pentru a ști unde vrem să ajungem. De aceea, începem cu prima Galerie Istorică Permanentă în aer liber creată vreodată în România. Tematica expoziției de 630 de metri lungime aduce un omagiu eroilor buzoieni căzuți în luptă, în conflicte ce datează din 1877 până în prezent.

Porțile României – Drobeta Turnu Severin

Citește despre această expoziție

Pentru expoziția fotografică denumită de noi Porțile României, am gândit module care să pună în valoare atât patrimoniul monumental, trecut și prezent, al orașului, dar și principalele obiective turistice din împrejurimi, monumente de for public și expresia istoriei urbanistice locale, încercând să păstrăm parfumul trecutului, relevanța ctitoriilor contemporane și să coagulăm armonios principalele simboluri care definesc personalitatea municipiului.

Două coordonate definitorii ne-au ghidat în acest demers: Dunărea, ca permanență, ca fir roșu al continuității istorice a Drobetei și Severinului și, în al doilea rând, statutul orașului, de așezare de graniță a României și a formelor sale anterioare de organizare administrativă și politică, de prim loc de contact între influențe culturale și religioase diferite. Am încercat să aducem în atenția publicului larg și mai ales al tinerei generații, nu doar informații istorice educative mai puțin cunoscute, ci să contribuim la consolidarea mândriei cetățenilor orașului față de trecutul lor special, situat într-un loc deosebit al țării, din punct de vedere geografic.

Povestea rezultată a fost una vizual cursivă, logică, unică și relevantă, de care locuitorii urbei să se atașeze emoțional. Am ținut cont, de asemenea, și de contextul expozițional, galeria fiind una sobră, de preferat în alb-negru și tonuri de gri, în consonanță cu amplasarea acesteia pe gardul unui cimitir.

Podul Civilizațiilor – Drobeta Turnu Severin

Citește despre această expoziție

Expoziția fotografică Podul Civilizațiilor are ca scop consolidarea conștiinței de sine și a patriotismului local al severinenilor (inclusiv a celor din diaspora) cât și reliefarea bogatei și specificei tradiții culturale a orașului, în folosul turiștilor. Amplasamentul, vis-a-vis de Cetatea medievală a Severinului, pune accent pe evoluția istorică a așezării, într-un registru dinamic, surprinzând aspecte inedite ale momentelor istorice cruciale, ale vieții cotidiene a locuitorilor, dar și scene ale personalităților care au participat la viața cetății.

Succesiunea imaginilor urmărește istoria locului, de acum două milenii și până în modernitate, privilegiind imaginile antropomorfice, care să impresioneze prin informații vizuale legate de veșminte, artefacte, atitudini sau expresii gestuale. Drobeta Turnu Severin are o istorie aparte, iar lumea trebuie să o descopere în mod echilibrat și convingător, într-un număr limitat de imagini. În aceasta a constat, de fapt, și dificultatea demersului nostru.

Pilonii Severinului

Citește despre această expoziție

Propunerea noastră a implicat alegerea a 32 de personalități Severinene, cele mai relevante din istoria modernă a orașului. Din pricina diferențelor temporale în care au fost făcute fotografiile, a încadrărilor bustului și a chipului, am ales vectorizarea acestora pentru a obține o simetrie perfectă, utilizând un procedeu grafic care să înnobileze galeria de portrete, dar în același timp să o uniformizeze vizual și să îi creeze o identitate unică, ușor recognoscibilă pentru privitori.

Odată integrate portretele în galerie, ansamblul obținut a fost unul fluent, spectaculos, iar prin iluminatul nocturn portretele au căpătat și mai multă pregnanță. Am optat pentru aranjarea portretelor personalităților din galerie în ordine alfabetică, pentru a păstra un echilibru și o neutralitate a abordării atât între importanța socială a diferitelor profesii, cât și din punct de vedere al genului și al depărtării de momentul istoric dat, al inaugurării.

Brăila Monumentală

Citește despre această expoziție

Brăila are o istorie fabuloasă, fiind atestată documentar pe vremea Voievodului Vladislav I, în anul 1368. Brăila renaște după Pacea de la Adrianopol din 1829, devenind un oraș cosmopolit și un important port la Dunăre.

Brăila Istorică

Citește despre această expoziție

În anul Centenarului Marii Uniri din 1918 s-au împlinit șase veacuri și jumătate de atestare documentară a Brăilei (20 ianuarie 1368). Prin istoria sa multiseculară, Brăila transmite un mesaj de bună înțelegere multietnică și religioasă. Totodată, jertfele de pe câmpul de luptă fac parte din aspirația noastră pentru atingerea idealului de unitate națională.

Suna acum