Blog

Marketing bazat pe frică – Legătura dintre Listerine și biserică

Alexandra CiocanSuntem deja cu toții conștienți de faptul că, emoțiile ne afectează comportamentul și deciziile atunci când vorbim despre achiziționarea/refuzul achiziționării unor produse sau acceptării unor idei. Reclamele sunt făcute și gândite în așa fel încât să stârnească interesul consumatorilor sau potențialilor consumatori, iar strategiile de marketing care stau la baza acestora pornesc fie de la o emoție pozitivă, fie de la o emoție negativă. Poate vă întrebați cum de exemplu frica, o emoție negativă, poate să ducă la realizarea unor campanii de succes?  Răspunsul este relativ simplu!

Strategiile de marketing bazate pe frică stau deja la baza multor campanii, unele dintre ele renumite pentru metoda în care și-au propulsat produsul și și-au dobândit succesul, iar aici putem menționa campania memorabilă a apei de gură Listerine care și-a construit strategia în jurul unei frici descoperite în rândul publicului țintă vizat, și anume teama de a fi exclus sau respins din cauza unei respirații urât mirositoare. Toată strategia s-a focusat pe așa numita „Halitoză”, expresie preluată de Listerine din limba latină și care se traduce drept „respirație urât mirositoare”, creând astfel o afecțiune pentru care doar ei aveau rezolvarea. Felul în care a fost creată povestea de la baza produsului, cum a fost folosită această teamă în favoarea brandului și puterea de convingere asupra medicilor de care s-a dat dovadă, au făcut diferența dintre o campanie de succes și una fără.

Pentru o campanie eficientă bazată pe o asemenea strategie de marketing, brandul trebuie să ofere rezolvarea garantată a acestei dificultăți întâlnite, orice nesiguranță din partea specialiștilor va fi taxată dur de către consumatori. Totodată, brandul trebuie să creeze povești credibile și cu care consumatorii să se poată identifica.

Studiile susțin că oamenii își amintesc mult mai ușor de reclamele în care componenta centrală este frica decât de reclamele cu conținut pozitiv, impactul lor fiind semnificativ mai mare.

De un succes incontestabil s-a bucurat și încă se bucură biserica, care a aplicat dintotdeauna această tactică bazată pe frică în rândul oamenilor, temerile acestora stând la baza tuturor strategiilor din cadrul instituției, iar rezultatele nu fac decât să dovedească tot mai mult eficacitatea acestei metode.

Cu toate astea, marketingul bazat pe frică nu este mereu cea mai bună soluție, multe fiind cazurile în care rezultatul nu a fost cel dorit, iar campaniile nu au ajuns să se bucure de succesul mult așteptat și, totodată, brandul ajungând să fie catalogat superficial. Așadar, pentru o eficiență categorică trebuie să se aibă în vedere numeroase aspecte înainte de stabilirea strategiei de marketing în cadrul oricărei organizații.

Articole similare


Aroma Branding

februarie 19, 2020

Aroma branding – De la identitate vizuală la identitate olfactivă

Într-o societate în care totul se mișcă cu viteza luminii, prima impresie trebuie să fie uimitoare, să te lase mască și să te facă să-ți dorești mai mult. În lumea afacerilor, unde totul se învârte în jurul identității pe care ți-o creezi, prima impresie este esențială. Impulsurile, intuiția și simțurile joacă un rol decisiv în

Zarr Advertising - Tesla

februarie 17, 2020

Tesla – succes cu buget zero pentru publicitate plătită

Probabil ați auzit la tv sau pe net faptul că Tesla, compania americană de autovehicule electrice, se află într-o creștere fulminantă și este subiect de discuție constant în media, în condițiile în care aceștia alocă pentru publicitate plătită spectaculoasa sumă de 0 dolari. Cum se poate așa ceva? Pare incredibil, având în vedere că marile

Suna acum